Stig Riise Pettersen

Your ePortfolio

Nesbø mister grepet

Så er julehelga unnagjort - og med det årets skjønnlitteratur. 

Som vanlig mye krim - og Jo Nesbøs "Politi" er gjennomlest. Jeg registrerer 6ere på terningen, og lurer litt på hvorfor. Etter min vurdering, er Nesbø i ferd med å miste grepet.

Bakgrunnen for min påstand, er at boka er full av irriterende feil - som det hadde tatt Nesbø (eller konsulentene i forlaget) relativt kort tid å rette opp. La meg ta noen (utvalgte) eksempler:

a. En sentral del av beskrivelsen av en av hovedpersonene i boka, er at han hører på "The Dark Side of the Moon". Her påstår Nesbø friskt og freidig at det er David Gilmour som synger på avslutningssporene - mens en rask gjennomlytting ville ha avslørt at det er Roger Waters. Hvis det er et poeng hvem det er som synger, gjelder det å ha riktig vokalist - ellers faller poenget stendødt til jorden.

b. En av personene dopes ned med middelet "nitrasepan". Et raskt søk i Felleskatalogen ville ha vist at det heter "nitrazepam". Og personen spekulerer i om det kan være sprøytet inn i kapselen til kaffemaskinen. Samme søk i Felleskatalogen ville ha vist at nitrazepam (Apodorm og Mogadon) bare finnes i tablettform i Norge - stoffet måtte altså ha blitt knust og plassert inne i kaffekapselen.

c. En annen av personene blir drept ved injeksjon av luft i blodårene, slik at han får en blodpropp i hjernen. Greit nok - men her påstår Nesbø at det som forårsaker blodproppen er injeksjon av luft i ei blodåre bak øyeeplet (!). Greit nok å være kreativ - men min gjetning (dvs. om jeg hadde vært drapsmannen) er at det sannsynligvis ville ha skjedd gjennom injekson av luft i veneflonen personen allerede hadde innlagt. Enkelt, raskt, og umulig å spore (ingen ekstra nålemerker på pasienten).

d. Nesbø påstår at Byrådet i Oslo kan innsette og avsette (permittere) politimestere. Som erfaren krimforfatter bør Nesbø vite at politimesteren er statstjenestemann. Byrådet kan gjerne ønske, leggge press på osv. - men de har ingen instruksjonsmyndighet eller ansettelsesmyndighet når det gjelder politimesteren.

e. Videre gjør Nesbø et poeng ut av at et (ikke navngitt) parti tar kontakt med politimesteren for å få ham aktivt med i partiet. Fortsatt (tydeligvis) under forutsetning av at politimesteren er underlagt Byrådets myndighet. Etter Kommunelovens §14 ville politimesteren i så fall ikke vært valgbar til bystyret - ettersom han leder en forvaltningsgren. Og dermed blir det hele nokså meningsløst. Vitsen med kontakten, må jo være å få en populær politimester til å stå fram som representant for Partiet - og når han da ikke er valgbar, faller også dette dødt til jorden.

 

I krim er en av spillereglene at det er detaljene som avgjør - det er detaljene som bringer etterforskeren på sporet, og det er detaljene som feller forbryteren. Da skal man ikke slumse med detaljene slik Nesbø gjør her. 

1 comments

Guest says

Lån @ 3% Søk nå via e-post: [email protected]

God dag,
Charles Alain Firm Loan Consultant er her for å sikre at du får det beste lånet for din bedrift eller betale regninger. Bare svar på noen enkle spørsmål og les vilkårene.
   Kontakt oss for å få et lån på 2,5% på alle lån, det er enkelt, raskt og sikkert.

Kontaktinformasjon

EMAIL: [email protected]

TELEFON: +31686185943

WHATSAPP: +31686185943
 
En lånstransaksjon du kan stole på.
Charles.

19. april 2019 09:27:36

Add comment

 
Powered by: itslearning