Stig Riise Pettersen

Your ePortfolio

Fri oss fra økonomismen!

Aftenposten har 30. september to ulike artikler som handler om situasjonen i Oslo:  Den ene en kronikk skrevet av professor i geriatri Torgeir Bruun Wyller - www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article4242013.ece - og den andre handlet om styreleder Göran Stiernstedt som truer med oppsigelser dersom ikke administrasjonen ved Oslo Universitetssykehus tar seg kraftig sammen -  www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article4242133.ece .

I utgangspunktet tenkte jeg at dette var en glimrende illustrasjon av uenigheten mellom en faglig dyktig (sjekk Bruun Wyller her: folk.uio.no/tbwyller/ )lege og en økonom som ukritisk iverksetter alle "bestillinger" som "eier" (dvs. helseministeren) måtte ha. Der Bruun Wyller konkret setter fingeren på NPM-syken som brer seg i sjukehuset, med "målstyring", "redesign" og et stadig esende byråkrati som er kostbart og hindrer fagfolk i å bruke sin tid på "kjernevirksomheten" - nemlig pasienten - er Stiernstedt kun opptatt av at "styremålene ligger fast". Stiernstedt er tydeligvis opptatt av at målene skal "ligge fast" - uansett hvilke faglige konsekvenser dette måtte få. Og det ser også ut til at Stiernstedt mener at det at "styremålene ligger fast" er et uttrykk for "handlekraft".

Men nå viser det seg at saken er verre enn jeg først trodde - Stiernstedt er IKKE økonom - han er lege. Og åpenbart kraftig angrepet av ØKONOMISME (1). I en svarartikkel til Bruun Wyller - under den talende tittelen "Alle må stille opp" - viser han til fulle at han er en viktig del av det som Bruun Wyller omtaler som "papegøyokratiet": www.aftenposten.no/meninger/debatt/article4249900.ece Artikkelen er full av floskler og halvkvedede viser - for eksempel klarer Stiernstedt å vrenge ut av seg dette:

Kunnskapsgrunnlaget om sammenslåinger og endringer i sykehus er tilgjengelig for alle. Forskningen viser at sammenslåing av tidligere selvstendige sykehus kan gi en kostnadsreduksjon på ti prosent og bedre kvalitet hvis prosessen fører til reell sammensmelting og riktigere dimensjonering av tjenestene.

Javel? Som "dosent" bør han vel vite at et slikt utsagn ikke sier oss noenting. Hvilken forskning, utført av hvem, når og hvor? Og er disse resultatene sammenlignbare med prosessen i Oslo?

Videre uttaler han : Endringene enkelte omtaler som umulige er allerede gjennomført i Stockholm og København. Men poenget til Bruun Wyller var ikke at endringene var "umulige" - bare at de med all mulig sannsynlighet vil gi dyrere og dårligere pasientbehandling, og at gode fagmiljø først blir revet ned for så å bli forsøkt bygd opp igjen. 

Kort sagt: Stiernstedt babler i vei, uten å imøtegå en eneste av Bruun Wyllers bekymringer.

Av en eller annen grunn føler også Robin Kåss behov for å melde seg på : www.aftenposten.no/meninger/debatt/article4244772.ece - noe som kan tyde på at Bruun Wyller faktisk har satt fingeren på et svært ømt punkt. Og Kåss sjenerer seg ikke for å servere en blank løgn som argument: 

"Dette til tross for at sykehusene i Oslo har de største budsjettene i Norge, flest leger pr. innbygger, og Norge bruker dobbelt så mye på helse som EU-landene."

Som beviser at han enten ikke kan lese, eller bevisst villeder publikum gjennom bruk av statistikk. I følge Kunnskapssenteret - statens eget organ for evidensbasert kunnskap i helsesektoren, ligger Norge på OECD-gjennomsnittet i 2007 www.kunnskapssenteret.no/binary .

Det er tydelig at panikken er begynt å spre seg blant de styrende i Helse-Norge. OUS var en elendig ide. Helseforetakene var en elendig ide. Sammenslåing av Helse Sør og Helse Øst til Helse Sør-Øst var en så dårlig ide at jeg ikke forstår hvordan noe oppegående menneske kunne finne på å innbille seg at det skulle bli en suksess.

Måtte flere leger - og sjukepleiere, og fysioterapeuter, og hjelpepleiere, kort sagt: dyktige fagfolk - stå fram og kle av økonomismen alle dens floskler og vise konsekvensene av forsøket på å styre helsesektoren som en fabrikk!

(1) Økonomisme: Fra engelsk "economism" - troen på at alle sosiale fenomener kan reduseres til økonomiske begreper - http://en.wikipedia.org/wiki/Economism  Og noen (svensker) er til og med stolte av å være økonomister: http://www.ekonomism.us/?p=om-ekonomism

 

 

1 comments

Guest says

Lån @ 3% Søk nå via e-post: [email protected]

God dag,
Charles Alain Firm Loan Consultant er her for å sikre at du får det beste lånet for din bedrift eller betale regninger. Bare svar på noen enkle spørsmål og les vilkårene.
   Kontakt oss for å få et lån på 2,5% på alle lån, det er enkelt, raskt og sikkert.

Kontaktinformasjon

EMAIL: [email protected]

TELEFON: +31686185943

WHATSAPP: +31686185943
 
En lånstransaksjon du kan stole på.
Charles.

19. april 2019 09:29:25

Add comment

 
Powered by: itslearning